donderdag 27 mei 2010

WAAN VAN DE DAG

• “Kun je er even snel een advies over geven? Het moet namelijk over een uur in het directieteam worden besproken?”
• “Ik hol van de ene naar de andere vergadering”.
• “In de trein, op weg naar mijn werk, kan ik in ieder geval rustig alle stukken van mijn werk doornemen. Dat is wel nodig, want overdag kom ik daar (door alle hectiek) niet aan toe”.
Bestaat de waan van de Dag? Ja, het is ieders eigen waan. Het is de roes van de dag, waaruit je wordt “wakker geschud” als er echt iets belangrijks gebeurt.
Wil je jezelf niet langer slachtoffer voelen? Schud jezelf wakker!


Slachtoffer?
Het slachtoffer is heel druk. Waarschijnlijk reageert hij/zij alleen maar op dingen die dringend zijn (waan van de dag), maar niet belangrijk. Het slachtoffer zucht en klaagt veel. Helaas helpt dat niet. Tips:
1. Kip met kop: ga niet als een kip zonder kop aan de slag! Organiseer een intake van vragen, van je werk. Als je baas je vraagt of je een taak wilt uitvoeren, neem dan de tijd om na te gaan wat precies de bedoeling is.
2. Pas op de plaats: neem tijd om met je benen op het bureau na te denken over wat je zou moeten doen en hoe je het gaat aanpakken.
3. Durf te doen: “Wat men moet leren doen, leert men door het te doen” (aldus Aristoteles).


Zelfmanagement! Tien stappen
1. Ga na wat een verandering jezelf oplevert. Breng de voor- en nadelen in beeld. "Wees de verandering die je in de wereld wilt zien." (Mahatma Ghandi)
2. Niet wijzen naar de ander: ga na wat je zelf kunt doen om iets te veranderen. En doe dat dan ook.
3. Niet meehuilen. Steek geen energie in het praten over de problemen, maar ga iets doen. Pak aan.
4. Maak je druk over werkelijk belangrijke zaken!
5. Breng overzicht aan en houdt ook overzicht.
6. Clean desk.
7. Maar ook “clean inbox”: zorg dat je inbox elke dag leeg is.
8. Filteren! Infobesitas is de nieuwe ziekte van 2010. Wil je niet ten onder gaan aan de ongelofelijke hoeveelheid informatie die elke dag over je wordt heengestort, dan moet je filteren. Dus weg met die informatie waar je eigenlijk niets mee doet.
9. Tweeminutenklusjes. Er zijn genoeg dingen die je even snel kunt doen. Mail afhandelen en weggooien, opruimen tussendoor, een tijdschrift doornemen en doorsturen, abonnement op een tijdschrift opzeggen (omdat je het toch niet leest);
10. Morgen is er weer een dag! De meeste klussen hoeven echt niet allemaal vandaag af, ook al krijg je het idee dat men dat wel van je verlangt.

woensdag 31 maart 2010

SLIM KOKEN IN WEINIG TIJD

• “Ik neem altijd de Allerhande mee naar huis. Ik gebruik het blad vrij weinig, maar ik gooi het niet weg. Want ik ben altijd van plan nog wat leuke recepten uit te proberen.”
• “Ik scheur heel vaak de recepten uit de krant. Vervolgens stop ik ze in een grote map. Als ik nog eens tijd heb, ga ik het rubriceren, inplakken en uitproberen.
• “Ik gun mezelf doordeweeks te weinig tijd om te koken. Als ik niks meer weet, halen we patat. Maar het kost vaak nog redelijk wat tijd om patat te halen. In die tijd had ik ook iets simpels kunnen koken, maar wat….?”
• “We eten elke week hetzelfde. Hoe kom ik aan leuke, makkelijke, nieuwe recepten?”


Niet de enige!
Je bent niet de enige die graag wil koken, het leuk vind om nieuwe dingen uit te proberen, maar er in de praktijk niet aan toekomt. Hoe zorg je er nu voor dat je toch iets doet met al je recepten en dat je meer variatie aanbrengt in je weekmenu?
Hieronder drie stappen om dit te realiseren.


1. Kookboeken en tijdschriften sorteren (grof)
Plan binnenkort tijd om:
• je kooktijdschriften heel snel te sorteren naar jaargetijde of maand.
• Een stapel uitgescheurde recepten te sorteren naar de volgende categorieën: ga ik uitproberen, misschien uitproberen, weggooien.
• Je kookboeken door te nemen. Sorteer ze in de kast naar de volgende categorieën: ga ik binnenkort gebruiken, ga ik misschien gebruiken, ga ik binnenkort zeker niet gebruiken.
Trek hier 30 tot 60 minuten voor uit en niet meer.
Tip: laat je kinderen dit klusje doen of laat ze erbij helpen.


2. Recepten sorteren (fijn)
Nu je kookboeken en/of tijdschriften wat beter zijn gesorteerd, kun je de tijd nemen om recepten te sorteren. Lees de recepten vluchtig door.
Voor door-de-weekse snelle en makkelijke recepten, moet je jezelf de volgende vragen stellen:
• Vergt het recept weinig (voor-)bereidingstijd;
• Heb ik niet al te veel ingrediënten nodig;
• Is het recept te bereiden met verse of diepvriesprodukten;
• Kan ik het (deels) voorbereiden;
Recepten die hier niet aan voldoen, zijn misschien leuk om te maken in het weekend.
Plan hier 30 minuten voor.
Tip: laat je kinderen ook recepten uitzoeken. Recepten die ze zelf uitzoeken, zijn ook voor hen spannend om uit te proberen.


3. Recepten uitproberen
Het weekend of een vrije dag is een goede gelegenheid om een nieuw recept uit te proberen. Door het uit te proberen, ontdek je of het echt een handig en snel recept is. En….ook niet onbelangrijk, of het echt lekker is en in de smaak valt bij de rest van je huisgenoten.
Tip: als je kinderen al wat ouder zijn (> 12 jaar) kunnen ze eenvoudige recepten zelf maken. Ga samen met hen recepten uitproberen. Vaak eten ze met meer smaak als ze het recept zelf hebben uitgezocht en als ze het zelf hebben gekookt.


Herhaal bovenstaande stappen een paar keer per jaar. Op die manier doe je iets met de recepten die je verzamelt en breidt je langzaam maar zeker je weekmenu uit.


Eet smakelijk!
Anske Plante Professional Organizing (www.anskeplante.nl)