Steeds sneller, steeds meer stress
Tegenwoordig hebben we het idee dat we overal aan mee moeten doen en dat we niks kunnen missen. Je bent overal bereikbaar en kunt iedereen tot op de seconde laten weten wat je aan het doen bent. Enkele cijfers over mobiele telefonie illustreren dit:
• In 1995 had 3% van de 100 mensen een mobiel. Nu is dat meer dan 90%.
• We hebben ruim 19 miljoen aansluitingen. Veel mensen hebben 2 of meer 06-nummers.
• Vijftien jaar geleden werd het 1e sms-je gestuurd. In 2009 zullen er meer dan 43 miljard sms-jes worden verstuurd.
Het is leuk dat we kunnen bellen en gebeld kunnen worden, maar het kost veel tijd, het kost concentratie, het vraagt constant om beslissingen en het levert ook de nodige stress op. Stress leidt tot veel gezondheidsklachten. Het schijnt dat in Amerika 75 tot 90 procent van de mensen naar de huisarts gaat met stressgerelateerde problemen. Uit onderzoek in Engeland blijkt dat jaarlijks 13,5 miljoen werkdagen verloren gaan als gevolg van stress. In de hele EU zouden jaarlijks 10 miljoen werknemers ziek worden door stress op het werk. Cijfers voor Nederland laten zien dat zo’n 10.000 mensen per jaar door stress in de WAO komen.
Hoe ontstaat stress?
Stress ontstaat als we proberen te veel dingen tegelijk te doen. Wij zetten ons zelf onder druk en zijn zelf voor een groot deel verantwoordelijk voor de stress die we ervaren.
Daarnaast zijn er nog een aantal andere zaken die stress opleveren:
1. bepaalde gebeurtenissen in het leven, de zogenaamde 'stressfull life-events'. Deze leveren voor iedereen stress op. Bijvoorbeeld:
- overlijden van een partner;
- echtscheiding;
- het overlijden van een naast familielid;
- ziekte.
2. Er zijn ook gebeurtenissen of omstandigheden die voor de ene persoon wel stress opleveren en voor de andere persoon niet. Voorbeelden zijn een conflict op het werk of de aankoop van een huis: voor de een stressvol, voor de ander 'niks aan de hand.' Dit heeft te maken met draagkracht ('hoeveel je kunt hebben').
3. Ook maken bepaalde karaktereigenschappen de ene persoon gevoeliger voor stress dan de ander. Vatbaarder voor stress zijn:
- perfectionisten;
- mensen die moeilijk 'nee' kunnen zeggen;
- mensen met een groot verantwoordelijkheidsgevoel;
- introverte mensen;
- pessimisten.
4. Stress heeft ook te maken met de cultuur. In westerse landen komt stress vaker voor dan in andere delen van de wereld.
Hoe zorg je voor minder stress?
Vier hoofdregels
1. Zeg nee: Stop met bepaalde activiteiten, gooi spullen weg
2. Breng overzicht aan: neem beslissingen en maak ruimte (in je huis, in je hoofd, op je werkplek, in je werk, enz.)
3. Besteed aandacht aan zaken die werkelijk belangrijk zijn
4. Houd vol!
dinsdag 9 juni 2009
Gezond leven ...... minder stress
Labels:
besluiten,
doelgericht,
overzicht,
pro-actief,
veranderen,
zelfdiscipline
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten