vrijdag 13 maart 2009

Besluiten nemen

Neem een besluit en realiseer uw doelen!
over het nut van het nemen van een beslissing


“Ik houd me niet aan mijn doelstellingen, ik stel werk uit waar ik tegen op zie, mijn werk is nooit af, ik ben het overzicht kwijt”.
Herkenbare problemen waar veel mensen mee worstelen.
Problemen die ontstaan omdat geen beslissingen worden genomen.
Het omgekeerde is echter ook waar: als u in staat bent beslissingen te nemen, zult u minder gefrustreerd zijn en uw doelen realiseren.

Beslissen en kiezen
Aan elk besluit dat genomen moet worden, gaat een keuzeproces aan vooraf. Als u besluit om vandaag geen mail te bekijken, omdat u wilt werken aan een belangrijk document, hebt u daar eerder die dag of die week die keuze gemaakt.
De keuze kan goed zijn, maar kan ook tot onzekerheid en stress leiden. Onzekerheid of het wel de juiste beslissing is. Stress omdat u bang bent dat anderen ongeduldig worden, omdat u niet direct uw mail beantwoordt.

Beslissen en ervaringen
Het nemen van besluiten wordt beïnvloedt door ervaringen (in het verleden en van anderen). Deze ervaringen kunnen positief, maar ook negatief zijn.
Als u hebt gemerkt dat u geconcentreerd kunt werken, als de email “uitgeschakeld” is, zult u minder onzekerheid ervaren omtrent de keuze om die dag niet naar de mail te kijken. Maar als u weet dat er van u wordt verwacht dat u altijd bereikbaar bent, kan het tot veel stress leiden als u de mail die dag of een deel van die dag niet leest.
Onze ervaringen beïnvloeden zowel ons denken als ons handelen.

Beslissen en veranderen
Beslissingen hebben vaak te maken met veranderingen. Het kenmerk van veranderingen is dat er geen ervaringen bestaan omtrent de uitkomst. Dat maakt het ook moeilijk om besluiten te nemen. In veel gevallen gaan mensen besluiten omtrent veranderingen uit de weg, stellen besluiten uit of wachten zolang dat er voor hen wordt besloten.

Beslissen en perfectionisme
Veel mensen die neigen naar perfectionisme, hebben moeite met het nemen van beslissingen. Alles moet eerst tot in detail worden uitgezocht, voordat een overwogen beslissingen kan worden genomen.

Besluiteloosheid leidt tot stress
Besluiten uitstellen of moeite hebben met het nemen van beslissingen leidt meestal tot stress. Het feit dat er nog steeds geen beslissing is genomen, blijft constant door uw “hoofd” zeuren. Dat kan veel onrust veroorzaken. Het kan ook betekenen dat op een gegeven moment een besluit wordt afgedwongen. Of dat in het heetst van de strijd een verkeerde beslissing wordt genomen.

Tips:
  1. Leer besluiten nemen: “hak” elke beslissing op in kleine deelbesluiten. Plan wanneer je een deelbesluit neemt en neem dan ook een besluit.
  2. Schrijf je besluit en je deelbesluiten op. Maak het concreet.
  3. Bespreek je besluiten met anderen. Houdt het niet voor je zelf.
  4. Spreek met anderen af wanneer je zaken afrondt en wanneer je zaken besluit. Zo heb je momenten om naar toe te werken.
  5. Neem tijd om dit aan te pakken en te veranderen. Elke verandering heeft 21 dagen nodig!
  6. Verander niet teveel tegelijkertijd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten