donderdag 15 oktober 2009

Overzicht in de financiën: een boek voor bestuursleden

Door Esther Schulte
Uitgeverij Kluwer

Boekhouden, een balans, een jaarrekening. Eng!?
Als je bestuurslid wordt/ bent van een vereniging of stichting dan moet je wel iets van financiën weten. Met het boek van Esther Schulte in handen wordt de ingewikkeldste balans heel overzichtelijk. Haar uitgangspunt is: iedereen kan het leren, als je het maar vaak genoeg doet en als je de financiële stukken maar goed leest.
Het boek gaat niet alleen maar over de financiën, maar ook over andere aspecten die aan de orde komen in een vereniging of stichting.
Bijzonder vond ik de eerste paragraaf van dit boek. Daarin komt de vraag aan de orde, die elk bestuur zich moet stellen, “wat is het doel van mijn vereniging/stichting?” Als die vraag beantwoord is binnen het bestuur en de vereniging/stichting, dan is een eerste belangrijke stap genomen. Alle financiële afwegingen kunnen worden getoetst aan deze doelstelling. Een begroting is in feite ook niets anders dan de vertaling van het inhoudelijke beleid in geld.
Ook wordt in het eerste hoofdstuk van het boek aandacht besteed aan hetgeen wordt verwacht van de bestuursleden. Het is belangrijk zijn dat alle bestuursleden dit goed lezen en elkaar hier ook op aanspreken.
Als de doelstellingen, verantwoordelijkheden en bevoegdheden duidelijk zijn en ook besproken zijn binnen het bestuur, is de kans groot dat ook de vertaling richting de financiën duidelijker wordt.
Veel financiële termen zijn dan niet direct helder, maar daarvoor kan dit boek goed worden gebruikt. Veel voorkomende termen, zoals eigen vermogen, overlopende posten of afschrijvingen, komen aan de orde. Ze worden ook toegelicht met eenvoudige cijfervoorbeelden. Dit boek is een naslagwerk bij het lezen van de financiële stukken.
Ook worden hele concrete adviezen gegeven:
1. Bespreek regelmatig de financiële stand van zaken, zodat je als bestuur niet voor verrassingen komt te staan.
2. Lees de jaarrekening en de toelichting erop zorgvuldig en vraag nadere toelichtingen per post.
3. Het vaker lezen van financiële overzichten maakt het makkelijker.

Als je een bestuursfunctie uitoefent ben je verantwoordelijk, niet alleen voor het reilen en zeilen van de club, maar ook voor de financiële gezondheid. Besturen wordt leuker en meer ontspannen als de financiën goed zijn geregeld en iedereen betrokken is bij de gang van zaken. En: je kunt het leren!
Daarbij kan dit boek goed helpen. Het is zeer toegankelijk boek en makkelijk geschreven.

Gelezen door: Anske Plante
www.anskeplante.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten